• LinkedIn
  • Subcribe to Our RSS Feed

Tehnološke inovacije koje su obeležile 2016. godinu

26. marta 2017, 22:55   //   piše: Dusan Dimitrijevic   //   Aktuelno  //  Nema komentara

Uzevši u obzir broj inovacija koje se svakog dana ostvaruju na tržistu, stvara se utisak da razvoj tehnologije nikada neće da se zaustavi. Realizovano je mnogo ideja koje svakodnevno olakšavaju čovekov život, pomažu u obavljanju mehaničkih poslova, čuvaju okolinu, značajno olaksavaju medicinske operacije… Najatraktivniji pronalasci u godini koja je za nama su sledeći:

 

Solarni koncentrator energije (Solar Energy Focus SEF) je proglašen za najbolju tehnološku inovaciju dvanaestog po redu finala Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji. Uređaj omogućava dvostranu reflekciju sunčevih zraka i njihovu transformaciju u električnu energiju. Korišćenje sunčeve energije kao nepresušnog i besplatnog energetskog resursa prilikom proizvodnje električne i toplotne energije znatno je isplatljivije od klasične proizvodnje iz fosilnih goriva.

Filter antracit je jos jedna ekološki značajna inovacija koja od uglja antracita pravi filter koji se koristi za prečišćavanje vode za ljudsku upotrebu, industrijski zauljene i zamašćene vode, kao i rudničkih otpadnih voda. Ovo je čist ekološki proces koji je jedinstven u svetu.

Pametna kutija (Smart toybox) iz oblasti informaciono-komunikacione tehnologije bi trebalo da motiviše decu da sakupljaju igračke. Na osnovu senzora dobijaju se informacije o kutiji: da li je ona oborena, da li je prazna ili se u njoj nalaze igračke i drugo, i uz pomoć audio signala komunicira sa decom čineći završetak igranja zanimljivijim.

Teslin autopilot upozorava o potencijalnom sudaru u saobraćaju na osnovu kočenja automobila koji se nalazi ispred. Sistem odmah krene da koči i pre nego sto vozač uspe da reaguje i pritisne kočnicu. Ova inovacija je vrlo značajna u bezbednosnom smislu i spašavanju ljudskih života.

Microsoft Skype Translator je prevodilac koji će jezičku barijeru učiniti premostivom. On nam omogućava da komuniciramo sa bilo kim, bez obzira na nepoznati jezik. Translator koristi slojeve algoritma mašinskog učenja. Kada govornik priča analiziraju se reči i prolaze kroz prevodilac koji traži poklapanje na milionima primera. Ovaj softver spada u grupu samoučećih, što znači da korišćenjem postaje sve pouzdaniji i ‘pametniji’.

Levitirajuća sijalica (The Levitating Lightbulb) koristi elektromagnetizam da lebdi i da se okreće i to koristeći bežičnu energiju. Sinom Morris, uzumitelj, vidi njegovo delo kao spoj nauke i umetnosti, i kaže da mu je uzor bio Nikola Tesla. Proizvod se odlično prodaje, i planira se pravljenje čitavog ekosistema lebdećih sijalica.

Patike koje same vezuju pertle je izum koji je dobio ideju iz popularnog filma Povratak u budućnost. Kompanije Nike je počela da proizvodi patike koje sadrže dugme blizu jezika koji ima mehanizam automatskog vezivanja ili odvezivanja pertli. Ovaj izum nije nastao samo zbog interesantnog načina pertlanja, već pomaže ljudima koji imaju oslabljene motorne funkcije i štedi vreme takmičarima u sportovima.

Tečni kuler za laptop značajni je pomak u hardverskom smislu u vidu štednje prostora, specijalno kod ultra tankih uredjaja koji nemaju mnogo mesta za kulere što dovodi do pregrejavanja. Tako je Acer osmislio tečno hlađenje na laptop’tabletu Switch Alpha 12 sa najnovijim Intelovim procesorom. Kako se sistem zagreva, tečnost pod imenom coolant kruži kroz cirkularne cevi, kondenzuje se i čini da se CPU hladi. Testiranje je pokazalo da je računar ostao na optimalnoj temperaturi i posle 30 minuta aktivnog igranja video igrica.

Sharkbanz je odelo koje emituje jake magnetne impulse koji onemogućavaju ajkulama napad na čoveka. Naime, ajkule koriste receptore koji detektuju signale koji nastaju usled pomeranja u vodi, sto im olakšava lovljenje plena. Ovo odelo može spasiti živote mnogih ronilaca a ne šteti ajkulama ni ostalim životinjama u vodi.

 

Leave a comment